Thanks Jeff Beck! (1944-2023)

Gitarist Jeff Beck is ons ontvallen. We hebben veel mooie muziek aan hem te danken. Lees maar wat Wikipedia o.a. over hem schrijft:

Geoffrey Arnold Beck (24 juni 1944 – 10 januari 2023) was een Engelse rockgitarist die bekendheid verwierf met de Yardbirds en daarna frontman was van de Jeff Beck Group en Beck, Bogert & Appice. In 1975 schakelde hij over naar een voornamelijk instrumentale stijl met een focus op innovatief geluid, en zijn releases omvatten genres variërend van bluesrock, hardrock, jazzfusion en een mix van gitaarrock en elektronica.

Beck stond in de top vijf van Rolling Stone en de lijsten van 100 beste gitaristen van andere tijdschriften. Hij werd vaak een “gitaristgitarist” genoemd. Rolling Stone beschreef hem als “een van de meest invloedrijke leadgitaristen in de rock”. Hoewel hij twee hitalbums opnam (in 1975 en 1976) als solo-act, vestigde of handhaafde Beck het aanhoudende commerciële succes van veel van zijn tijdgenoten en bandleden niet. Hij nam met veel artiesten op.

Beck kreeg lovende kritieken en ontving zes keer de Grammy Award voor Best Rock Instrumental Performance en één keer Best Pop Instrumental Performance. In 2014 ontving hij de Ivor Novello Award van de British Academy for Outstanding Contribution to British Music. Hij werd twee keer opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame: als lid van de Yardbirds (1992) en als soloartiest (2009).

Krijg de nieuwste shows in je mail!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.