Classic hits: Wie maakte ‘Narcotic’ en waarom?

Het nummer “Narcotic” van Liquido, een alternatieve rockband uit Duitsland, is geschreven door leadzanger Wolfgang Schrödl. Het nummer staat bekend om zijn kenmerkende keyboardmelodie, die tot stand kwam door een aantal aangepaste geluiden op Schrödl’s tweedehands Roland D-70.

Schrödl en zijn band namen een demo van het nummer op en stuurden deze naar verschillende platenlabels, maar niemand durfde het uit te brengen vanwege de gewaagde melodie en titel.

In 1998 besloot Virgin Records het risico wel te nemen en bracht de heropgenomen en geproduceerde versie van “Narcotic” als single uit. Het nummer werd een hit in Europa, met een derde positie in Duitsland en een nummer 1-positie in Oostenrijk.

Cult status

In Nederland en België werd “Narcotic” ook een grote hit, met een 4e positie in de Nederlandse Top 40 en een 5e positie in de Vlaamse Ultratop 50. Het nummer kreeg na de uitgave een cult status en werd zelfs verkozen tot het op een na beste nummer aller tijden in Duitsland.

Bovendien werd “Narcotic” het officiële anthem van zowel de Franse voetbalclub Girondins de Bordeaux als de Oostenrijkse voetbalclub UFC Eferding. Het nummer heeft dus niet alleen in de muziekwereld, maar ook in de sportwereld zijn sporen verdiend.

Krijg de nieuwste shows in je mail!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.