Are you the real dancing queen?

“Dancing Queen” is een song van de Zweedse groep ABBA die in 1976 werd uitgebracht als de leadsingle van hun vierde studioalbum Arrival. Het werd een wereldwijde hit en bereikte in veel landen de top van de hitlijsten.

De opnamesessies voor “Dancing Queen” begonnen in augustus 1975, en de demo heette “Boogaloo”. Naarmate de sessies vorderden, vonden Andersson en Ulvaeus inspiratie in het dansritme van George McCrae’s “Rock Your Baby” en het drumwerk op Dr. John’s album uit 1972, Dr. John’s Gumbo. Fältskog en Lyngstad namen de zang op tijdens sessies in september 1975, en het nummer was drie maanden later klaar.

De band wilde “Dancing Queen” aanvankelijk uitbrengen als opvolger van “Mamma Mia”, maar hun manager, Stig Anderson, stond erop dat het meer ingetogen en volkse “Fernando” eerst zou komen, omdat hij vond dat het een breder publiek zou aanspreken. Daarom ging “Dancing Queen” in de lente van 1976 in première op zowel de Duitse als de Japanse televisie, maar verscheen het nummer pas later die zomer op vinyl.

In 1993 werd Anni-Frid Lyngstad gevraagd om “Dancing Queen” op te voeren ter ere van de 50ste verjaardag van de Zweedse koningin Silvia. Ze herhaalde ABBA’s uitvoering van het nummer in 1976 op het gala voor het huwelijk van koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia. Frida nam contact op met The Real Group, en samen deden ze een a capella versie van het nummer op het podium van het Royal Opera House in Stockholm, voor de koning en koningin.

Krijg de nieuwste shows in je mail!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.