Het gevoel van vrijheid: I’m free!

De klassieker “I’m Free” van Pete Townshend, uitgevoerd door The Who op het album Tommy, blijft een krachtig nummer in de muziekgeschiedenis. Volgens Townshend zelf haalde hij inspiratie uit het nummer “Street Fighting Man” van de Rolling Stones.

Een onthullende feit over de drumpartij voegt een interessante laag toe aan het verhaal. Drummer Keith Moon’s moeite met de intro dwong Townshend en bassist John Entwistle om een deel van het drumwerk op zich te nemen, terwijl ze Moon moesten seinen tijdens live optredens met opvallende grote stappen.

Goddelijkheid

Binnen het album vertelt “I’m Free” het verhaal van Tommy’s visie om anderen spiritueel te verlichten, te midden van zijn plotselinge immense populariteit. Opmerkelijk is dat het “Pinball Wizard” riff, eerder in het album te horen, verschijnt aan het einde van het nummer. Townshend beschouwt zowel “I’m Free” als “Pinball Wizard” als liederen die de ‘stille explosie van goddelijkheid’ vertegenwoordigen.

Soundtrack

Als single behaalde “I’m Free” aanzienlijk succes, met een piek op nummer 37 in de VS op de Billboard Hot 100 en respectabele posities in Europa. Het nummer werd later ook opgenomen voor de soundtrack van de film Tommy in 1975, waarbij The Who werd begeleid door Nicky Hopkins op piano en Kenney Jones op drums.

Krijg de nieuwste shows in je mail!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.