Backstreet Boys en de censuur

I Want It That Way is een hit van de Amerikaanse Backstreet Boys, afkomstig van het album Millennium. Het is de enige single van de boyband die de nummer 1-positie in de Nederlandse hitlijsten behaalde. Het nummer werd geschreven door de Zweedse producer Max Martin, die ook voor Britney Spears schreef.

Van het nummer werden in korte tijd zoveel singles verkocht dat de plaat, met behulp van de nodige airplay, direct binnenkwam op nummer 1 van de Nederlandse Top 40, zonder eerst in de Tipparade te hebben gestaan. Het nummer stond in totaal 15 weken in de Top 40, waarvan de eerste vier op nummer 1.

Het nummer heeft een geschiedenis van censuur. In sommige landen werd het nummer aangepast omdat de tekst “I want it that way” als te suggestief werd beschouwd. De oorspronkelijke tekst van het nummer was duidelijker over een verbroken relatie, maar de uiteindelijke versie die werd uitgebracht, had een meer abstracte tekst die openstaat voor interpretatie. De bandleden hebben zelfs toegegeven dat ze de betekenis van de tekst niet helemaal begrijpen, maar dat het gevoel en de melodie van het nummer resoneerden met het publiek.

Krijg de nieuwste shows in je mail!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.