De ’toevallige’ nummer 1 in de VS van Herman’s Hermits

Mrs. Brown You’ve Got A Lovely Daughter van Herman’s Hermits is een nummer dat gaat over een man die gebroken hart heeft omdat hij zijn meisje heeft verloren. Hij besluit om haar moeder alles te vertellen. De titel “Mrs. Brown You’ve Got A Lovely Daughter” verwijst naar die moeder.

Oorspronkelijk werd het nummer gezongen door de acteur Tom Courtenay in een Brits televisiedrama uit 1963 genaamd “The Lads”. Herman’s Hermits-leadzanger Peter Noone nam het op tape op en de band begon het live te spelen, vooral op bruiloften waar Noone de tekst aanpaste (bijvoorbeeld “Mrs. Smith, you’ve got a lovely daughter…”). Aangezien het nummer al in een tv-drama was verschenen, kon de groep het in Engeland spelen zonder royalties te betalen.

One take

Toen Herman’s Hermits hun eerste album opnamen in 1964, hadden ze nog één nummer nodig om het te voltooien. Met weinig tijd over in de studio besloten ze dit bekende nummer op te nemen. Ze namen het in één take op. “Mrs. Brown” was oorspronkelijk niet bedoeld als single, maar nadat een Amerikaanse DJ het begon te draaien, bracht hun platenlabel het toch uit als een 45-toerenplaat.

Het werd hun eerste nummer 1-hit in de VS (in hun thuisland werd het nooit als single uitgebracht). De unieke geluidskwaliteit van het nummer werd gecreëerd door Hermits-gitarist Derek Leckenby. Hij dempte zijn gitaarsnaren door een doek onder de snaren te plaatsen. Een vergelijkbaar gitaargeluid werd later door The Beatles gebruikt in hun nummer “I Will”.

Krijg de nieuwste shows in je mail!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.