Wedden dat jij danste op deze zomerhit?

Elke zomer brengt “de grote hit” voort. In 1980 was die hit “Funkytown”, een innovatieve mix van popstijlen die van de met stroboscopen verlichte zalen van Amerikaanse disco’s naar de top van de internationale hitlijsten gleed. “Funkytown” zette de groep Lipps, Inc. uit Minneapolis op de kaart, in een tijd waarin populaire muziek pre-Prince en post-punk was. De overlijdensberichten voor disco werden geschreven maar Lipps, Inc. zette de begrafenis in de wacht.

Met bedrieglijk eenvoudige hooks en instrumentatie voegde Lipps. Inc. de klanken van disco, new-wave pop en oude rhythm and blues tot een crossover hit die geen muzikale, raciale of genderbarrières kende. Ondanks zijn onweerstaanbare eenvoud drukte het nummer een onuitwisbare stempel op de cultuur. Er zat een boodschap in de muziek en tussen de beats: De verlangende tekst van “Funkytown” beloofde bevrijding – een kans om naar buiten te gaan, los te barsten en te swingen. De plaat werd nummer 1 in 28 landen.

New York

En de “Funkytown” waarover gezongen wordt is New York City. De songwriter en producer Steven Greenberg, die oorspronkelijk dj bij bruiloften was, schreef het nummer toen hij uitgekeken raakte op Minneapolis en naar New York wilde verhuizen, dat hij “Funkytown” noemde.

Lipps Inc. (uitgesproken als “Lip Synch”) werd speciaal voor dit nummer opgericht. De zang werd verzorgd door Cynthia Johnson, die in 1976 Miss Black Minnesota was. De groep bleef opnemen tot 1985 met een wisselende line-up, maar het succes dat ze hadden met hun eerste hit bleef uit.

Doris D.

Het ‘gezicht’ van de groep in Nederland was de Britse danseres Doris D (Debbie Jenner), die het nummer in TopPop playbackte met haar danseressen. Door het succes van dit optreden werden ze uitgenodigd om als Lipps Inc. op te treden in andere Europese landen, waaronder Duitsland. Jenner en haar dansers hadden begin 1981 succes als “Doris D & the Pins”.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Krijg de nieuwste shows in je mail!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.